Jiwa Penuh Chenta

Thursday, July 16, 2009

Pesta Konvo Ke 7 Universiti Malaysia Terengganu

salam...
bermula pada hari isnin dan akan berakhir pada hari khamis ni(petang ni la..) tapi aku tak join pun untuk acara penutupan..

hurm sepanjang pesta berlansung aku diberi tugasan menjaga gerai PRS, yang beroperasi menjual nasi lemak dan air buah2an, yang best nya sebelah gerai ku itu gerai ahli2 usrah yang jualan nya bagi aku cukup memberangsangkan.. hurm, laku sungguh.. mungkin kerana ahli2 yang menjual tu peramah agaknya.. hehe

1st day aku jaga gerai, aku datang lambat dua jam, syuk sory ye sayang.. yani gi beli barang untk gerai PEKA.. hurm.. tapi aku harap aku dah menjalankan tugas dengan baik..

2nd day aku tak jenguk lansung kat gerai...haha bukan tak nak gi jenguk tapi tiada masa nak gi, sebab kelas memanggil untuk aku hadirinya..jadi maafkan lah aku yang tak gi ke gerai pada hari kedua tu..

3rd day, hurm gerai beroperasi dari pagi tapi aku kena bertugas jam 2.00 petang, tapi tu la kan, janji melayu sungguh aku, aku dah kul 2.30.. lewat dari yang dijanjikan.. hurm so aku pun jaga gerai sambil2 menjalinkan silarturahim dengan geng2 usrah.. friendly la gak.. yela, aku rasa rendah diri dengan ahli2 usrah nie.. bg aku dorang ni agak yang beruntung sebab dibesarkan dengan nilai2 islam yang teliti, aku pun ada gak belaja tapi sekoloah biasa je, apa daya dengan sekolah agama kan.. ilmu tu tentu lagi banyak..

yang tak best nya bila sepatutnya orang yang rotate kita tu tak menjalankan tugas dengan baik.. hurm, aku yang sepatutnya abis kul 6 terpaksa menunggu sampai pukul 9 baru ada yang datang nak ganti.. dah exco yang seangkatan dengan aku tu pun tak datang, huh apa la nasib badan ku ini.. sedih dihati tuhan saje yang tahu...

hurm, tapi tak tak pe sepanjang hari tu aku rasa best sangat2, rasanya macam aku tak pernah citer lagi orang yang selalu azan di hostel aku nie.. sura dia merdu sekali, semalam buat pertama kali nya aku bercakap dengan dia.. tapi bukan borak kosong, percakapan yang ada makna, ilmu dan buat aku terfikir sebagai seorang islam, hurm bertuah sungguh insan tu, semoga dia aku terus kagumi, kekalkan akhlak mu wahai rijjal...

segalanya bermula apabila aku mula beli buku ni....



buku ni la yang membuat dia nak bercakap dengan aku.. hanya jalan pengerak kepada perbualan kami... aku hanya cakap aku nak perbaiki diri lagi.. terus tanpa minta dia beri penerangan dan sedikit tazkirah.. kiranya bagi aku itu sudah memadai bgi aku.. tak salah kita memperbaiki diri kan..

"ISLAM DATANG SECARA ASING, PERGI PUN ASING, MAKA BERUNTUNG LA ORANG2 YANG TERASING"
wallahualam, ni la kata2 dia n singat aku la... lau salah minta diperbetulkan, kerana yang buruk tu dari saya, yang baik dari ALLAH S.W.T... AMIN

No comments: