Jiwa Penuh Chenta

Wednesday, November 07, 2012

tanya sama hati~~

aku depresed sekarang.

tanda-tanda depresed sedang giat menunjukkan tanda-tandanya.

sukar tidur malam.
anti sosial.
semakin pendiam.
sumtimes litle bit halusinasi.
eyebag.
bipolar.

"end up, manusia sekarang semakin lupa, yang aku juga masih ada perasaan."


 

Sunday, November 04, 2012

29

baiklah.
semoga kita berjaya dengan cara kita.

selamat hari ulangtahun yang ke 29.
bahagia selalu, ceria selalu, senyum selalu.

yang ke 29 ini.
harap semakin hensem =)

dan semoga yang ke 29 ini.
lebih berperasaan =)


moga sihat dan dipertambahkan rezeki.
dipertemukan jodoh oleh NYA.

jadi anak yang baik, soleh.
jadi abang yang hebat.
jadi suami yang mithali.
jadi hero kepada anak-anak.
jadi cinta kepada yang mencintai awak.
jadi hidup kepada hati yang mati.
jadi kekuatan kepada yang lemah. 

amin!

p/s:

"saya terbang ke langit. sebab ada bintang baru katanya.
ingin sekali saya hadiahkan bintang sempena ulangtahun awak.
biar awak jadi manusia paling bahagia dalam dunia.
kalau sudi tunggulah.. saya pergi 2 3 hari.
tapi 2 3 hari atas sana tak sama 2 3 hari dibumi kan?


sudi?"




 

Tuesday, October 30, 2012

Kerja Tuhan~

tarikh ini. dua tahun lepas. pertemuan pertama. McD. paling indah!

terima kasih.

tarikh ini. hari ini. pejabat/site. paling kecewa!

terima kasih.

sama-sama kita junjung ego~~!

saya pilih untuk; gembira, teruskan hidup, bercinta dan dicinta dll.

kalau ada jodoh!~

diam menyepilah kita lama mana pun. bila tuhan kata "jadi, maka jadilah ia"

saya percaya, sebab semalam sabar saya dah cukup dan memang indah untuk sebuah persahabatan~~

sabar dan saya akan kutip habuan untuk setiap sabar saya. mungkin bukan dengan awak atau mungkin dengan awak. siapa tahu?!

"masa depan jangan diduga, itu kerja Tuhan"





kawan lama


kawan lama?

lama tara mana.. aku tak mahu ingat
yang penting dia pernah kata "kawan sampai mati"

selamat berkawan semula.

mungkin tak sama seperti dulu.

harap lebih matang dari dulu.

"pukui mau"

haha.. pangai tak pernah berubah!


Monday, October 22, 2012

Gadis Bodoh!

ada seorang gadis bodoh yang menunggu jejaka idaman hati dengan setia.
dalam keadaan cuaca silih berganti.
gadis setia menanti.
hebat kuasa cinta.

lama gadis menunggu.
berbulan tidak ketemu.
yang tak jemu-jemu merindu.

jejaka datang, hati gadis berdegup kencang.
jejaka masih sama diawal pertemuan dulu.
jejaka kata dia perlu ke suatu tempat.
ada urusan dunia mahu diselesaikan.

gadis bodoh ini tarik muka.
hati tengah rindu.
boleh pula si jejaka turun kesana
yang dulu gadis beria-ia mengajak.

gadis cuba memberontak.
menarik muka.
jejaka kata jejaka pulang semula.
gadis tunggu dengan hati yang sebal.

hampir 5 jam gadis tunggu.
gagah untuk menunggu atas dasar rindu.
gadis yang selama ini tak suka menunggu.
nah! karma telah menampar muka gadis.

dalam hujan lebat.
gadis keluar dari tempat perteduhan.
pergi kerumah jejaka.
sisipkan di pagar 9keping tiket percuma.

yela benda percuma.
patutlah jejaka buat tak endah.
benarlah..
sayang jejaka tak seperti gadis sayang jejaka.

gadis pulang ke rumah.
pujuk hati.
kononnya ada hikmah.
ada sebab kenapa jejaka tak dapat pulang ke tempat gadis menunggu dengan setia.

gadis on hp pintarnya.
bunyi bbm masuk
"sorry, saya rasa tak dapat nak gi"
gadis pandang sepi.
gadis cuma balas "terima kasih buat saya menunggu, call tak angkat-angkat. terima kasih"

tiba-tiba gadis terfikir
[kenapa aku tidak menangis]






Saturday, August 04, 2012

Thursday, August 02, 2012

Penganggur Kehormat

mohon jangan ditambah tekanan yang ada.
baru dua minggu aku bergelar penganggur.

sabarlah!~~



 

Sunday, July 22, 2012

Penjaga Hati

setiap yang ada dimuka bumi ini bertuan.
begitu juga kita. 
tuan kita, ALLAH SWT

semua yang kita ada milikNYA. 
apa hak kita nak rasa bangga apa yang kita ada.

begitu juga setiap rasa yang aku rasa
cinta, kasih, sayang, rindu.. 
semua pinjaman. 

diberi peluang untuk merasa anugerah ini.

dan aku mohon, 
peluang yang ada ini, aku guna sebaiknya.

telah aku berikan sekeping hati pada si dia.
mohon dijaga sebaik mungkin
kalau terlepas pandang ada yang sakit, pedih 
segalanya berkaitan dengan hati.
tapi itulah dia. telah diberi padanya. 

dia pegang semua emosi aku.
pernah kau orang semua rasa macam aku rasa?

kau akan gembira bila dia ada?
kau akan senyum bila dia buat lawak bodoh?
kau akan sakit bila dia pandang perempuan lain?
kau akan ketawa bila dia bengang dengan kau?
kau akan rasa sunyi bila dia menyepi?

dalam satu situasi semua rasa kau akan rasa? 
pernah???

tapi ini kerja manusia.. ini rasa bila dengan manusia.

bagaimana pula dengan tuan yang mencipta kita??.

ALLAH SWT, 
pernah sekali aku rasa sunyi, aku rasa sedih, 
aku berlari mencari MU..
aku kejar setiap langkah yang diatur untuk aku turut perintah.
aku cuba jauh dari setiap arahan yang dilarang.

namun,
godaan dunia terlalu kuat. terlalu hebat.
tapi aku masih percaya bahawa kau uji hamba mu mengikut kemampuannya.

aku mampu sebenarnya bukan?!
moga Ramadhan kali ini ada sedikit kelainan dalam hidup aku, untuk keluarga aku.

Insyallah.


 

Saturday, June 30, 2012

pilihan.

Kadang-kadang kita tak mahu pun perkara tu terjadi.
Bila keadaan seolah2 memaksa! Maka terjadi juga.

Ialah, hidup ini hanya ada dua pilihan
YA atau TIDAK. 

Itu je. 

Dan setiap pilihan kita juga memberi kesan 
Pada orang lain.
Walaupun tak banyak!
Kesan tetap ada.

Kan?!


  

Friday, June 01, 2012

bizi banyak!

lamanya tak up apa-apa kat sini.
masih ada yang membaca ke?

hahahaha sudah lari ye semua orang.

aku pura-pura bizi sepanjang latihan industri kat sini
perihal LI pun tak tertulis.
konon nak update setiap minggu. haprak! hampeh!

laporan log harian aku pun dah SEBULAN tak berhantar.

owh hari ini dah bulan baru.
maknanya nak masuk DUA BULAN la tak hantar ye??!!

haha teruk sangat pura-pura bizi aku nih.

entahlah. sepanjang aku LI yang aku pasti..
self disclosure sangat rendah. teramat rendah.

aku pilih untuk tidak bercakap sangat mengenai perihal diri sendiri.
sumtimes aku rasa mereka semua.. yang rapat dengan aku tak perlu tahu.

macam aku buat sekarang. aku nak korunk semua tahu.
tak perlu la tahu pasal aku.

hmmmmmm..

boleh?

tapi aku bosan sorang-sorang. aku boleh mati kutu lau tak bercakap dengan orang.

dan yang paling aku pasan.
aku lebih banyak berinteraksi dengan telefon gengam dari manusi!
sadis!!!! parah!!!


 

Monday, May 07, 2012

Cinta Sejati.. Sehidup Semati


Kimi dan Nani


tak de kata yang indah untuk aku titipkan buat Arwah Nani dan suami.. 
semoga beroleh bahagia dialam sana
menjadi pasangan kekasih yang diidam2kan manusia.

*aku cemburu*

kalian terlebih dahulu dijemput oleh Pencipta.
kami semua doakan kesejahteraan
sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah untuk mereka 

dan 

buat uzair a.k.a boolat


untie tahu boolat kuat!
anak lelaki kan!!!

Insyallah.


sahabat,
kita tak punya masa yang panjang untuk bersama
kau pergi dulu tanpa pamit dan pesanan

pergilah dengan aman.

walaupun masih tidak percaya dengan apa yang aku lihat depan mata tadi.
sekurang-kurang hati ini tenang dan aman!

"Walaupun Allah menjadikan sesuatu keadaan kpd kita yg kita rasa sgt pedih dan sedih namun sedarlah sebenarnya Allah merancangkan sesuatu yg indah untuk umatNya.. Sebab Allah sayanglah Allah berikan ujian utk kita terus dan terus dekat kepadaNya..." ~ via Violet Mocker Bunga


 

Monday, April 30, 2012

masalah!!!

Aku ada masalah..
Banyak sangat masalah..
Tak tau nak mengadu dekat sapa??
Aku tertanya2 kenapa sepanjang aku lalui hidup
Masalah selalu mengekori aku dimana2

Aneh kan?! pernah dulu kawan yang dulu
Berjanji "kita kawan..kawan sampai mati"
Dulu laaa.. dia cakap aku ni problem haunting!
Hahahaha see kawan dgn sapa2 org akan mcam tu

Hmmm bila ada masalah;
Aku baru nak sujud!
Aku baru nak merintih!
Aku baru nak menangis!

Yang paling sadis..
Aku mula nak salahkan DIA..
Mengucap illyani mengucap!!
Kau dah lupa apa yang kau pelajari dulu
Setiap yang berlaku ada hikmahnya..

Tapi hati kadang2 tertanya;
19tahun yang berlalu apa hikmahnya..
Sikit pun aku tak pernah rasa ada kebahagiaan dalam hati
Sikit tak rasa manisnya..
Pahit hempedu aku telan juga!

Anehkan?
Mengeluh.. termenung..
Lagi aneh!!
Aku dah tak menangis hiba..
Aku dah tak meratap pilu..
Tengok kekuatan yang aku ada.

Cuma aku risau..
Apa yang sedang berlaku sekarang akan memakan diri aku balik?!!!!

Sungguh!!
Semakin lama aku semakin pelupa..
Seolah-olah ia "its painfull to remember"
Aku simpan semua kenangan dalam kotak ingatan yang bila2 boleh padam.. tak kekal..

Dua tiga hari ini pun aku seolah2 blackout!!
Aku tak tau aku wujud untuk apa..
Aku tak install mana-mana peristiwa dalam ingatn aku
Parah!!

Selalu aku ingatkan diri aku..
Allah uji sebab sayang..
Tapi dh bertahun allah uji..
Cukuplahhh... aku dah penat!

Sumpah penat!
Kalaulah boleh..

Aku upah sapa-sapa langgar aku sampai koma takpun sampai hilang ingatan!!

Mungkin??!

Aku penat! lelah! letih!

Ada bahu yang sudi tumpangkan aku?
Ada tangan yang sudi usapkan belakang aku??
Ada yang sudi?
Atau ada yang sudi melanggar aku sampai mati??
Ada?!!!

Kalaulah bunuh diri itu pahala.. aku orang pertama lakukannya!!

Sunday, April 22, 2012

seseorang


Mengenali seseorang itu kadangkala membuat kita ketawa dan mengenali seseorang itu juga kadangkala membuat kita mengalir airmata. Sesungguhnya mengenali seseorang itu mampu memberi kita sejuta rasa iaitu marah, sedih, gembira, sayang dan rindu,tapi sedarkah kita? Mengenali seseorang itu sebenarnya adalah satu anugerah biarpuan hadirnya seketika dan sekadar teman berbicara. Bersyukurlah dengan kehadirannya kerana barangkali melaluinyalah kita mengerti apa itu erti ukhwah.


Sunday, April 01, 2012

tersepit mati!


Takut tersalah kata tersilap bicara. Aku tidak mahu orang menilai diri aku dari tiap bait kata. hmm..

 

Thursday, March 15, 2012

BlackBerry!!

haha try test tgk pe cer?! eh lama gila tak update blog..
Er..er.. nt dah ada idea aku update eh..
Jumpa lagi!!

Friday, February 17, 2012

Latihan Industri (Minggu Kedua)

hari ini hari jumaat dalam minggu kedua bulan chenta!!
minggu kedua aku buat latihan industri di dalam jabatan kerajaan..
mari kita rangkumkan segala kejadian, peristiwa dan segala-galanya secara ringkas..

semua okay, letih penat ulang alik memang terasa lah.. but this is life n work kan??

someone told me, "dulu awak belajar, sekarang dah berkerja walaupun baru praktikal, rasailah.. penat saya macam mana..." sambil beliau ketawa berdekah-dekah

ngeeee penat oiii.. penat otak dan penat fizikal jadi double jadi balik kerja, mandi-mandi terus tido mampus... ngeee sedar-sedar je dah "eh.. pagi dah... " bangun pergi kerja balik.. pusing2 macam tu je la...

haa esok sabtu dah.. weeeee sonoknya!!! nak topup tido bebanyak!! letihhhhhhhhh ooooo

sesi??? kelompok dan bimbingan insyallah masih bergerak.. tapi individu??!! boleh bikin rambut gugur berkali-kali!!!

tapi.. apa2 pun kerja, hidup, chenta, wang, kawan, keluarga dan tuhan harus berjalan seiringan, kan??

yeahhh.... owh, sini panggil nama formal aku " cik nur illyani " perasaan?? opkos la rasa bangge! ngeee

*laporan tak siap lagi weiii!!!! -tak faham-

Thursday, February 16, 2012

Dean List

Alhamdulilah....
atas setiap jelingan yang diberikan..
atas setiap renungan tajam yang memandang..
atas setiap gelak tawa yang dikongsikan..
atas setiap cubitan yang singgah..
atas setiap perkongsian ilmu yang tak pernah cukup..
atas setiap kali kaki melangkah, otak letih berfikir beringat, badan lesu tidak bermaya
atas setiap sokongan dan motivasi..
atas segala-galanya!!!

terima kasih Ya ALLAH SWT...
kau berikan aku yang lebih baik dari sebelumnya.

doa yang tidak putus selalu mengiringi setiap langkah perjalanan kami.
Syukur.. Alhamdulillah

Friday, February 10, 2012

Latihan Industri (Minggu Pertama)

yuhuuuuuuu...

dengan ini saya sertakan laporan pada minggu pertama saya menjalani latihan industri... bla..bla..bla..bla...

haha okay, aku lapor diri pada 8 hari bulan chenta sepatutnya melaporkan diri pada 5 hari bulan chenta, disebabkan di wilayah persekutuan telah mengalami cuti yang berganda aku mula melaporkan diri pada tarikh 8 hari bulan chenta.

hmm.. sepanjang tiga hari.. eh dua hari setengah sebabnya aku tengah taip entry ni di waktu pagi jumaat.. haha bukan ngelat eh.. nak bagi reward tuk diri sendiri je dulu nih.. haaaa so far so okay la.. cuma next week litle bit nervous sebab aku dengan didi mula ikut kaunselor pergi keluar dari ofis tuk menjalani aktiviti kelompok dan bimbingan.

owh lupa nak perkenalkan didi tu partner aku dalam latihan industri ni. haa dia lah teman gaduh aku sekarang.. menghadap la tengok muka dia hari-hari.. hurm untuk tiga hari ni kami drive dari sentul ke putrajaya sebab rumah sewa yang kami cari tu belum dapat kunci lagi, barang masih ada lagi. so kena tunggu la.. kami duk kat area puchong sana tu dekat la sikit dari sentul ye dak.. haa didi la drive, aku leh drive tapi tak dak lesen.. hahaha

so, next week maybe akan duduk sendiri dan belajar untuk berdikari.. haha =) ngeeeee

Friday, January 27, 2012

Urban

curang itu cool bebeh...

si suami curang itu "oi, bangang.."
si isteri curang itu  "alahai, sayang.."
si anak juga duduk tercengang-cenggang..
zaman sekarang, institusi perkahwinan dah tak berapa nak suci.[aku rasalah]
sebab itu, ada pasangan yang tak sampai setahun dah bercerai berai.
itu belum lagi mangsa yang dicurangi punya version.. ye dak?

jaga tepi kain orang pun cool bebeh

mana tak nya, makcik-makcik yang lepak kat kedai kopi semua pakai kain.. eh tu dulu la..
sekarang ni pakai suar.. ala yang ala-ala nampak batang pisang tuh. urban tuh..
pangkat nenek pun ada..
lepas tu mula la angkat suara "eh, kau tau anak si folan bin/binti si folan, malam tadi. bla..bla..bla.."
see, urban kan sekarang.. [nasib aku suka pakai seluar, kalau tak mesti kain aku ada orang jaga jugak kan??]

sahaja aku sembahyang depan facebook lima waktu langsam dalam sehari, allahuakbar!!

ini satu hal lagi, uihh kemain lagi.. "Allah itu maha adil, maha penyayang" "mohon beri laluan untuk solat zohor" "ya allah, hati tidak sedap ni, selamatkan lah mereka-meraka yang aku sayang"
ini antara status yang aku baca la.. haha tulis dan tulis bukan main lagi.. tapi masih duduk melekat depan laptop atas kerusi. bila awak nak solat eh?? doa itu ibarat kita tulis surat terus kepadaNYA.. tanpa ada sempadan pun. baguslah.. kau tulis benda baik2 tu kat facebook. sekurang-kurang kau beri peringatan pada orang. tapi kalau kau buat apa kau tulis kan lebih manis. ye dak? tiang aku longgar.. berlubang-lubang lak tuh. jum kita solat sama2.. nak?

banyak lagi nak citer sebenarnya.. tapi aku malas la.. nanti ALLAH SWT palingkan hati aku lak.. dah la.. aku pun tak berapa nak betul.. lompong sana.. lompong sini..

p/s: masa setiap hari bertambah, tidak pernah berkurang, tapi masa juga jadi penentu segalanya. takpe aku tunggu sampai masa itu tiba.. amin!! [eh, aku pun dah ikut ko, doa depan laptop, hahahaha]

Tuesday, January 24, 2012

Tabu

kenapa masih setia jika hati sendiri sudah tidak menerima cinta itu lagi?

A. kerana kita sayang dengan perhubungan yang lama terjalin.
B. kerana kita masih mahu mengharap agar cinta itu terus kembali mekar.
C. kerana kita telah banyak melabur masa, wang ringgit dan tenaga.

p/s: ko pilih apa??

Monday, January 23, 2012

Friday, January 20, 2012

Si Angsa





bertahan macam mana pun.. mengalir juga.. 
-angsa- 


pesanan kakak:
1.kurangkan baran.
2.bangun awal, kita kerja sekarang bukan nak gi kuliah.
3.jangan gaduh-gaduh.
4.??

(lupa dah apa kakak pesan, sebab tengah nangis..)


lepas ni kalau saya panjang umur, kita semua jumpa lagi. masa KONVO!!! ingat jaga diri.. tunang gitau.. kawin jemput. insyallah ada rezeki saya pergi.. 


"maaf atas segala prejudis,derhaka,dan meradang yang tak perlu.
kamu semua manusia paling manis di saat tak terjangka. terima kasih tuhan, engkau buat aku jaga."


3tahun setengah mengumpul kenangan, suka duka. rindu sendu, tawa nangis. semua indah. Universiti Malaysia Terengganu, Kuala Terengganu. ada jodoh kita tetap jumpa lagi.


MAAF SEMUA.. HALALKAN MAKAN MINUM YE.. GURAU KASAR YE.
AILEBYU... 

Saturday, January 14, 2012

$$

duit boleh buat manusia membunuh, itu dah terbukti.
duit juga boleh buat manusia suka pada seseorang yang dia tak suka, itu juga dah terbukti.

bahasa mudah, duit boleh beli manusia.

ye. duit penting tapi bagi aku duit bukan segala.

dan aku tak nak ada diantara kita jadi hamba duit.

faham??

p/s: tengok orang lelaki hisap rokok bila ada masalah. best!! maybe aku boleh... hmmm...