Jiwa Penuh Chenta

Thursday, December 31, 2009

Kisah Kasih Sayang Cinta Benci 2009

Assalamualaikum......

besok dah masuk tahun baru.. korunk tahu tak.. tahun 2010... wah rasa bersyukur dapat hidup selama ini.. dari aku lahir tahun 1986 hingga la yang akan datang nanti..

semoga segala-galanya berjalan dengan lancar tahun depan... korunk perasan tak tajuk kat atas tu...

KISAH KASIH SAYANG CINTA BENCI 2009


hurmm... sepanjang tahun 2009, macam kisah yang aku telah kisah kan.. dari Januari hinggalah December.. hehe bak kata seorang kawan.... Canda Duka apa ntah.. aku tak baper nak ingat.. biasa la makin TUA katakan... hehehe hah dah ingat

CANDA TANGIS KETAWA DUKA

ok, hurm.. dari kisah kawan2.. dari kisah kehidupan.. dari kisah Percintaan aku.. haha bila aku teringat2 kan kembali... BENCI memang ada.. tapi kadang-kadang bila rindu mula menjelma aku jadi CINTA dan SAYANG ... hurm... macam-macam perasaan kan...


so aku macam nak mulakan dari awal kembali...

BUKAN MENGUNGKIT TAPI MENGENANGKAN KISAH....


JANUARI 2009

2hb - aku mula berbloging... semua kerana Doktor Hanid.. mekasih... sepanjang bulan Januari ni aku baru berjinak2 dengan dunia alam maya.. dunia bloging.. mengenali seorang demi seorang.. semoga pekenalan aku dengan mereka sampai bila-bila...

so dalam permulaan tahun ni.. tentu saja ada cabaran yang harus di tempuhi... berkongi kenangan di Larian Maal Hijarah.. hehe ahhh kalian hebat betul dalam larian.. aku saja yang selalu ketinggalan di belakang....

di dalam bulan ni juga aku mula membuat sesi dengan klien.. hahah ketawa bila mengenang semula... hurm... semoga aku berjaya jadi KAUNSELOR yang TERBAIK... amin....


FEBRUARI 2009

13hb- aku mengalami kekecewaan dalam percintaan... hebat bukan.. esoknya sepatutnya kami mengucapkan kata2 cinta.yela valentine kan!!!!.. tapi kata2 lain yang aku dapat.., kecewa memakan diri... betapa BODOHnya diri ketika itu... hanya ALLAH S.W.T sahaja yang tahu...

rupa2 nya aku masih disayangi oleh NYA... ditinggalkan oleh kekasih bukanlah satu perkara mudah tapi aku tahu aku masih boleh anggap ia perkara paling mudah dalam dunia.. tapi apabila tidak disayangi oleh NYA... tu buat aku tak mampu lagi berdiri... YA ALLAH, dengan kehilangan dia, aku tahu langit tu tinggi ke rendah... kerana dengan kehilangan dia.. baru ku tahu manisnya keimanan.. hurm...


MAC 2009
dalam bulan ni.. aku masih keliru, masih lagi tertanya.. kenapa ia harus terjadi... aku jadi orang paling berfikir barangkali.. hahahaha aku jadi sang perindu agaknya... ya!!!!, aku jadi seorang PERINDU... rindu pada KEKASIH HATI.. rindu pada KEKASIH SEJATI.... hmmm....

sungguh aku rindu....

bila resah ku beralun keliru
bila rindu ku pada yang satu...
bila kasih ku pada MU...
ku rayu ku mengadu...
berikan aku secebis RINDU...
moga si dia tahu ku merindu....
tapi ku tahu ia tidak kan tahu..
kerana hati ku dan dia tidak lagi BERSATU...
selamat tinggal cinta yang tidak direstui oleh MU....

dan bday adik aku juga.. bday si kecik... hehe dak tomei tu... cepat je kan dah besar... uwaaa sambut dari kejauhan juga.... hurm...


Heheh si kecil ini... selalu merajuk... tapi rajuk dia tak lama...
rindu nya dengan adik......
APRIL 2009

hurm.. aku ambik exam bulan ni.. arrgghhhh tentu kalian tahu kan perasaan bila putus cinta.. jiwa jadi keliru.. nak ambik exam macam ner... adeh la.. TENSION sungguh disaat itu.... tapi aku ada KELUARGA... aku ada KAWAN yang selalu beri kata2 peransang... HIDUP PERLU DITERUSKAN... PERJUANGAN PERLU DISELESAIKAN...

jadi aku cuba lakukan yang terbaik untuk exam kali ni... tapi bila dapat result aku tahu.. kau tak dapat lakukan nya dengan baik...

juga tak lupa bday ABAH... hehe sambut dari jauh jer... sob..sob...sob.....


hehe abah, seperti di atas permintaan abah...
along dah uplod pic abah ni... hehe
mesti semua orang gerun nanti...

MEI 2009

Bulan ni tak banyak aku nak share.. kemalasan memang terserlah...


JUN 2009

Masuk semester baru... dengan perasaan yang masih lagi keliru... rupa-rupanya aku masih belum sembuh.....


JULAI 2009

YES!!!!! perlahan-perlahan aku dah lupakan dia.. sian si dia.. haha padan muka kamu.. JADI SELAMAT TINGGAL KAMU....


OGOS 2009

menyibukkan diri.. supaya aku sibuk la... hehehe macam aku buat untuk menyibukan diri.. akhirnya ia menjadikan aku HIDUP KEMBALI.... si SELAMAT KEMBALI WAHAI ILLYANI...


SEPTEMBER 2009

masih lagi menyibukkan diri... puasa pun sibuk.. n aku raya dalam JIWA YANG TENANG.. aku betul2 dah tingalkan kenangan itu..... TAHNIAH ILLYANI....


OKTOBER 2009

hurm.. enjoy sebagai SINGLE.. haha best jugak kan...????!!! lalalla macam2 berlaku.. time ni sedang merancang untuk bt reunion sekolah aku..

bday IBU.. juga sambut dari jauh juga... sob..sob..sob..sob....


NOVEMBER 2009
pengakhiran sem kot.. aku pun dah lupa.. banyak nya perkara yang aku lakukan smpai otak aku ni dah tak leh nak ingt... tapi bulan ni adalah pengakhiran piknik .. ye la kot.. rasa nya la kot... hehehe

bulan ni bday adik aku.... kali ini aku dapat sambut dengan family.. hehe kisahnya... tentu korunk ingat lagi kan.. bertapa dia menghabiskan duit aku.. hehe angah2....


again.. pic ni rasa nya aku dah uplod kan ari tu....
bday angah.....

hurm..

.
..
...
....
.....
......


DECEMBER 2009

uwaaa bday aku n mama kali ni.. kami berkongsi tarikh... uwaaa sambut dari kejauhan juga kali ini rupanya.. heheh

tapi aku ada kawan2 yang meraikan nya...

haha saat aku tengah mengpost benda alah ni... ada rakan lama cal... dia cakap aku sombong.. so dengan SOMBONGNYA aku cakap dengan dia... aku ada keja nak buat ni.. n terus letak... haha aku tak der kisah nak kisah dengan cite ko.. maafla lau ko kata aku sombong.. pengalaman lalu kadang2 mengajar aku supaya aku berhati dengan kaum lelaki...


so.. SELAMAT TINGGAL 2009... SELAMAT DATANG 2010



Saturday, December 26, 2009

lagi2 pasal birthday aku kan..


ok...

what...???? agagagagaagaggaga (ketawa versi gigit jari)

hahaha aku terkejut sebenarnya.. macam ner dia leh ada blog.. n sapa yang bagitau dia aku ada blog.. hahah
"aku benci dia" aku benci dia la.. DAMN... eeeeeeeeeeee menyemak je lam follower aku ni.. hahahaha asal laa dia rajin lak nak taip2 benda ni... huhu yela dah tak der keje kot.. SENGAL...

**********************************************************

ok tamat cerita pasal dak hingusan tu.. yang baru nak kenal dunia.. huh.. hati2 sayang dalam meniti arus kehidupan.. JANGAN NAK IKUT PALA OTAK KO JER... asal aku citer pasal dak ni jer ni... huh aku nak citer pasal bday aku la.. hehehe


so

kembali kepada yang asal...

kembali pada yang hak..



1st ni adiah bday aku.. heheh minyak wangi..
thanks too FATHIYAH..
hehe aku suka panggil nama penuh ko sebab nama ko sedap la..
kan fatHiyah.. hahaha
anyway ko ingt aku ni bushuk ker??
asal bagi aku minyak wangi lak.. heheh uwerkkk

thanks sayang...



hehe ni kek hari jadi aku..
walaupun lewat
aku bersyukur
sebab aku dapat makan kek juga..
kek ni diberi oleh QHAZI a.k.a GHAZI

mekasih sayang...



hohohohoho
my lovely BIGMAC...
kekenyangan aku makan ni
malam itu..
semua angkara FATEH..
haha nyway thanks fateh ajak akak kuar..
n walaupun ia kecil..
akk hargainya.. hehehe



hehe bersepah...
apa nak jadi daa...

kisah diatas kisah dua tiga hari lepas.. aku nak updates blog tapi BERUKBAND aku asyik buat hal jer.. hahaha so aku update ari ni dengan sekeping gambar yang boleh mencerita segala kisah...

***********************************************************

tamat sudah cerita dua tiga hari sudah...
dan yang terbaru adalah malam tadi..
kejadian bermula di suatu tengahari jumaat

message aku berbunyi..
hah
ada orang hantar message laaa...
hahaha
apa kes..??!!!

ok continue.....

allan: akak jum kuar men bowling.. bosan la..

yani: hehe allan banjer akk ikut jer.. kat mana??

allan: ada kat TER n ASTAKA jer..

yani: ok.... (tapi msg ni tak sempat di send, aku disergah dari belakang oleh budak yang bernama allan ni.. cis.. gugur jantung kau sebentar...)

so..
setelah berbincang bagai nak rak di kedai THAILAND.. (aku yang beri nama itu..)

so kata putus diambil..
kete zati jadi mangsa..
hehe janji kul 3.30 petang
hampeh!!!!
kul 4.00 petang baru aku turun...
hurm......

ok destinasi pertama kami sepatutnya ke TER... so kami bergerak menuju puncak.. hehe best per?? naik puncak.. so sesampai je kami ke TER.. uwaaa LANE FULL.. DAMN.. uwaaaa nak men bowling... nak jugak... ada 12 lane je di TER.. sikit nya.. kami hanya mampu melihat mereka2 yang lain bersuka ria... (IM SO JELES LA.....)

destinasi ke dua.. masih di TER, tapi kami berhenti di KANDANG KUDA.. hahah i like this.. boleh mengubat jiwa semakin parah tadi...


this pic bukan di buat2..
ini sememang nya reaksi aku tau..
haha aku agak takut dengan mulut dia.. uwaaa
dia cuba makan tangan aku sebenarnya.. cis...
hahaha

ok ni adalah kek banana cokelat..
n untuk pengetahuan korunk ni bukan kek aku..
haha aku lupa nak ambik gmbar kek aku..
uwaaaaa...
nak gi balik kat sana...
JUM ALLAN...

thanks ALLAN,
belanja akak makan.. hehehe

ni la awek aku... hahahah

haha masa aku tengah mengupdate blog ni..
on9 facebook aku..

so cite dalam cite la ni..

haha aku suka gmbar ni..
boleh ke aku katakan that gurl disebelah aku tu
gurl frenz aku...
boleh la kan..
dia mmg pompuan so jadi la
GURL FRENZ...
hahaha

dialog beracun antara aku n amir rayyan..
boleh bikin panas tau..

amir rayyan :hahahahahahaha.......awek?
???lalalalallalalalala

yani: erk.. senyap2.. sedang memgunakan ayt makiah.. heheh

amir rayyan: sape awek yani????hhahahahha..jwp2..
.lalalalala

yani: awek yani?? hehe tgh carik ni.. astaga amir2.. hehehe

amir rayyan: hahahahahah...wat lupa lak kan...

yani: erk... sian awek yani tu kan.. hahaha adeh la.. amir2..

done; tak leh lebih2... ALLAH murka nanti...


last but not least..
so happy last nite.. hehe

oh ye lupa lak..
semalam aku kenal dgn kawan baru
nama dia dayah..
so dibawah ni ada DAYAH..
dak lepas tuai..
junior aku..




so end of story morry.. ahaks... thank guy.. thanks semua yang wish bday aku.. dalam hp, msg, fb, n sumer nya la.. thanks sangat2...


p/s: sedang mengerjakan post akhir tahun...

kasih sayang 2009...
maybe....


MUAHHHH sayang semua... n semoga kalian juga bahagia....


Monday, December 21, 2009

Kek tak dapat NIE je dapat.....SYUKUR

OK.. sebelum aku pot pet yang bukan2.. biarla gambar yang sedikit menceritakan kisah nya.. hehehe dah penat nak mukadimah sebenarnya...

so sempena BIRTHDAY AKU.. semalam la.. hahaha tak habis2 dengan BIRTHDAY aku kan...heheh SABAR la kalian...

lokasi: TELUK KETAPANG..
yang terlibat: AKU, DIDI, AINUL
masa: 2.00 ptg hingga 5.00 lebih kot....



yummy.... kepok lekor....
rm3.00
sedap.. aku makan sampai kenyang..



ni sotong celup tepung..
lau garing sikit lagi sedap...
but orang dah banjer...
heheh thanks didi..
sayang ko lebih....



hurm yang ni lak.. udang celup tepung... hehe
sedap gile...
dgn selamba aku makan tanpa
ambil kira alergic ku..
alhamdulilah tal gatal2 pun..
so kedai ni menjaga kebersihannya...
hehehe
yuuummmmmyyy!!!!


yang ni waffer..
pemberian dari izzati.. heheh
sedap giler.. makan time panas2..
dah time tu aku mmg tgh lapa...
belasah jer.. nasib ingt nak ambik pic..
tu mmg sempat je bgi aku...


birthday gurl yang cute,




BELAJAR LA BERSYUKUR.....


salam.. dan selamat pagi... (aku mula menaip dari kul 10 pagi tapi post bila tiba tengahari...)

mata masih mengantuk.. seyes ni.. malam tadi tido kul kul 5.00 pagi n subuh ku tertinggal... (baru pasang azam baru... huh) so macam biasa, aku tanpa berfikir panjang akan melontarkan kata2 dari hati seperti

" ni la akibat nya, bergayut je tahu... semua celcom punya pasal....!!!" illyani berdialog tanpa berfikir...

kalau yani berfikir.... ia akan jadi dialog yang lain mungkin.... contohnya..

"hurm salah aku, lau dah tahu nak bangun subuh, kan boleh kunci jam... tido lewat sikit lagi ker.. ataupun tak payah la gayut lama2 kan.. hurm yani2 apa nak jadi ni... grow up yani bukan budak kecik lagi.. dah 23 dah umur kamu.. perlu digerakkan lagi untuk solat subuh..." kalau illyani boleh berdialog seperti setiap masa...

erk.. aib ku kan.. ok forget about that.. aku sebenarnya nak celoteh tentang bday gurl yang jauh diperantuan.. hehehe so pasal per lagi erk hari ni.

hurm... SETIAP HARI ADA KISAH YANG NAK KISAHKAN.. SAMAADA ORANG KISAH ATAU TAK KISAH... terpulang la....

so ni kisah yang aku nak kisahkan.. yang penting kan bday gurl jugak terlibat sama dalam kisah ni walaupun secara tak langsung...

apabila hidup seseorang dikelilingi oleh pemikiran yang tidak rasional.. ia akan memandang semua orang adalh bermasalah.. masalah yang ada adalah datang dari orang lain.. hurm...

menurut Ellis (1973, 1974) ia mengatakan bahawa emosi dan pemikiran adalah berkait rapat dan tidak boleh dipisahkan. manusia suka mengamalkan pemikiran2 yang tidak rasional dengan menyebut2 dan bertindak secara tidak rasional... (ini fakta, bukti yang mengatakan manusia mmg begitu...)

dan bgi aku yang jahil dalam bab agama.. boleh kah aku kategori manusia ni berada dalam keadaan yang tidak bersyukur....!!! boleh???? hurm... AKU BUKAN SEORANG PENILAI.. dan TIDAK LAYAK UNTUK MENILAI....

so, korunk fikir kan la.. kita sentiasa nak sesuatu.. bila kita tak dapat apa yang kita nak.. saat itu kita mula menyalahi orang lain.. tapi kenapa kita tak nak berusaha atau ikhtihar.. KAU = MANUSIA PEMALAS KAH???

aku di kelilingi oleh insan2 yang malas nak berfikir.. <<<<< ------ this statement boleh membunuh aku dalam senyap... SADIS bukan.. apa yang lagi sadis kalau diberi AKAL DAN FIKIRAN tapi tak mahu digunakan dengan sebaik mungkin... MANUSIA OH MANUSIA...

kalau seseorang merokok dan disebelah nya insan yang tidak merokok tapi hidu asap rokok.. SI PENGHIDU akan MATI terlebih dahulu... dari SI PEROKOK.. dan begitu juga situasi aku.. AKU= RAJIN BERFIKIR (cewaahhh angkut bakul sendiri nampak..) KORUNK = MALAS BERFIKIR... aku yang MATI dulu dari korunk.. haha sebab2 nya..:

1) aku je rajin fikir..
2) rambut aku asik gugur je..
3) dah tumbuh uban walaupun belum tiba masanya..
4) asik sangat berfikir.. atok tiba2 jem .. n aku terkaku keras disitu..

dan aku tahu manusia mmg tak sempurna akan tetapi kita boleh menuju kearah kesempurnaan... buat orang2 yang berada di sekeliling aku.. aku tak mencari salah korunk.. kalau korunk rasa kau sedang mencari kesalahan korunk...AMPUN DAN MAAF DIPINTA..
kerana ku juga DALAM PENCARIAN...

dan bt seseorang yang melintas di fikiran ku semalam..

awak...
hidup ni bukan mencari alasan..
jangan hidup dengan alasan..
belajarlah berfikir tentang orang lain..
jangan salahkan orang bila kehendak awak tak tertunai
SETIAP YANG TERJADI TENTU ADA HIKMAH DISEBALIKNYA..
dan
hidup ni kena belajar BERSYUKUR baru awak akan
rasa PUAS...
walaupun saya tahu awak tak kan baca tapi saya harap
pintu hati awak akan terbuka
untuk belajar BERSYUKUR...

untuk aku...

aku cuba untuk memperbaiki diri..
dan mungkin juga berusaha mendewasakan diri
ye la dah 23 kan..
masakan mahu jadi budak2 lagi..
tapi aku tetap aku..
alhamdulilah ..
masalah jarang menguasai diri ku..
dan aku harap ia akan sentiasa begitu

************************************************

pernah dengar lirik lagu ni...

BONECA - CELA

Rabak mata ku
Pena menari
Tinta berdarah

Rabak mata ku
Pena menari-nari
Tinta berdarah
Kata membara-bara

*Masanya ku bernafas
Ini terakhir kali
Puas sudah ku sesak
Dalam dunia sempit

**Dulu tersungkur
Kini berdiri
Kau bermain api
Kini ku bakari
Dulu menunduk
Kini ku celik
Kau bermain api

Chorus:

Engkau mahu sempurna
Engkau jadi sempurna
Biar aku bahagia dengan cela ku
Engkau mahu malaikat
Turun dari kayangan
Biar aku bahagia dengan cela ku

Mengapa
Tidak engkau cermin saja
Diri mu yang sempurna, mempesona
Ku bahagia dengan cela

Mengapa
Tidak kau bercinta saja
Dengan diri mu yang sempurna, mempesona
Ku bahagia dengan cela

(Repeat *)

(Repeat **)

(Repeat chorus)

Siapa yang mampu mencapai mahu mu
Bilamana kau juga seorang manusia?

Siapa yang mampu mencapai mahu mu
Bilamana kau juga seorang manusia


p/s: THIN..THINK..THINK... AND THINK...
Rasional Emotif Behaviour Therapy.... aku sedang menguasai salah satu teori...
agagagagaggagaga (ketawa versi gigit jari...)

dengan kasih sayang,


Saturday, December 19, 2009

Selamat Ulangtahun yang Ke 23 Illyani


" selamat ulang tahun,
SAHABAT..... doaku;
semoga SAHABAT senantiasa sehat
dan
bahagia, tak pernah kekurangan satu apa-pun....
dan jangan lupa untuk bersedekah hari ini......"

hehe ni antara yang terawal wish di facebook aku..
mekasih saudara....
dan
korunk nak tahu kenapa aku
warnakan warna merah diatas aya2 tu...

1) warna merah adalah warna kegemaran aku
2) warna merah adalah warna personaliti aku
3) warna merah mampu buat aku bersemangat..

*************************************

dari saat aku buka facebook ayat tu menarik perhatian aku
dan buat aku rasa terharu...
sepanjang aku hidup ni kan
hanya ayat ni bt aku cukup terharu...

yela kalau kita lihat orang akan wish

selamat hari lahir, semoga panjang umur dan murah rezeki...
atau
selamat hari lahir , moga panjang umur dan dapat apa yang dihajati..
atau
selamat hari tua
(tu yang aku selalu bt .. hehehe)
dan lain2 kan..

so..
saudara ni wish..
dan bahagia, tak pernah kekurangan satu apa-pun....


hmmm..
jap.. adakah aku cuba membesarkan sesuatu perkara..
heheh tak kan.. ni blog aku so aku punya suka la kan...
(sound like im selfish... heheh)

ok.. aku nak buat kesimpulan apa yang aku rasa melalui ucapan saudara ni..

pertamanya,
bila dia sebut BAHAGIA kan..
aku teringat nama ku ILLYANI...
ada insan yang pernah aku sayang cakap ILLYANI adalah sebahagian dari ILIYIN..
iaitu SYURGA BAHAGIA...

So, aku yang selama ni tercari2 makna ILLYANI akhirnya terjumpa maknanya adalah kebahagiaan..
kalau nak di hitung maksud keseluruhan nama aku ni..
ialah
CAHAYA KEBAHAGIAAN KASIHSAYANG

hebat kan..??
semoga aku jadi orang yang hebat juga....

dan yang keduanya,
bila ia sebut tak pernah kekurangan satu apa pun..
aku betul2 berharap yang aku tak kurang satu apa2 pun..
dan
yang paling aku terkejut
saat lafaz ini aku baca..
ada seseorang yang melintas dalam pemikiran aku...

jeng..jeng...jeng..jeng....
agak2 korunk sapa erk...
selain dari family aku la...
hurm... dia cuba sedaya mungkin supaya aku tak kurang sikit..
lau orang lain ada aku pun ada gak..

baik kan hati nya..
tapi kenapa la pintu hati ku tak pernah terbuka untuk nya...
semoga diberi insan yang lebih baik dari aku...

dan buat aku
birthday gurl...
apa yang aku harapkan adalah...
segala2 akan terjadi tanpa paksaan...
dan aku doakan semoga aku akan sentiasa bahagia dan tak akan kurang satu apa pun...
disamping keluarga dan mungkin juga insan yang tersayang..
dan semoga kali ini aku lebih baik dari tahun lepas..
dan
yang paling penting semoga amal ibadat aku di terima oleh ALLAH s.wt






with love,