Jiwa Penuh Chenta

Wednesday, December 28, 2011

25

hari tu
20122011
dah berlalu...

yang ke 25;
tidak ada harta.
tidak ada kerja.
tidak ada rumah.
tidak ada anak. 
langsung tidak mewah.
namun tetap yang paling kaya.

kerana;
ada keluarga disisi.
kekasih yang setia dihati.
kawan dan sahabat sejati.
mohon hidup diberkati oleh NYA.
dan
untuk apa yang tiada
masih belum terlewat untuk diusaha.

sebabnya
"... sesungguhnya setiap sesuatu yang tercipta itu ada hikmah disebaliknya.."
 
 

Saturday, December 10, 2011

penghabisan

rabak hati bila kau luahkan kekecewaan kau.

mahu aku bunuh mati dia sejak dari kecil.

 
p/s: hati-hati dengan hukumNYA.. sekelip mata.. 

Saturday, December 03, 2011

escapesim

saya hendak dan saya mahu..
tapi saya takut.
maka saya terusan mengambil satu langkah ke belakang
walaupun sebelah kaki dah maju ke hadapan.




p/s: aku cenderung untuk melarikan diri dari realiti.. haihh.

Puisi Zahiril kepada Shera


“Aku pasti punya masalah tiap kali ingin menulis puisi buatmu.
Entah kenapa, kuasa cintamu lebih hebat dari kata-kata yang akan terkeluarkan.
Saat itu langsung aku setuju yang dirimu satu.
Dan hari ini kau telah menjadi isteriku.
Ampunkan aku kalau aku pernah berkasar, Ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik,
Ampunkan aku kalau aku pernah menjerit, Ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, melolong,
Isteriku, percayalah sebabnya ialah kasih dan cinta.
Akan ku jaga kau seperti ku jaga diriku sendiri, Memang hidup itu tidak pernah ada jaminan keselamatan,
Bahaya, ancaman di mana-mana. Tapi selagi kau dalam dakapanku,
Aku berjanji akan menjagamu. Setiap saat dan waktu,
Setiap siang dan malam, Setiap guruh dan hujan,
Setiap panas dan terik. Setiap nafasku.
Aku sering menadah telapak tangan dan memohon pada Tuhan agar kau, bukan sahaja menjadi isteriku tetapi menjadi isteri yang disayangi Allah Ta’ala.
Isteriku, Selamat datang ke hidupku,
Selamat menjadi isteriku, Selamat menjadi ibu pada anak-anakku kelak,
Selamat menjadi menantu ibu bapaku, Selamat menjadi adik dan kakak pada adik-beradikku.
Selamat menjadi keluargaku, Selamat menjadi pelengkap hidupku.
Selamat menjadi separuh dari aku.”



p/s: aku nak jugak dilayan macam shera.... one day nanti... ngeee

Monday, November 28, 2011

#Monolog 13

dia cuba tunaikan.. walaupun sekadar di alam maya..

mungkin; perlu doa dan usaha agar ia jadi kenyataan..

insyallah.. ALLAH SWT kan ada.. DIA MAHA MENGETAHUI...


 

Sunday, November 27, 2011

pada mereka yang membina bahagia

selamat bertunang kawan.. rakan.. musuh dan taulan...

selamat bernikah kawan.. rakan.. musuh dan juga taulan...

selamat melangkah setiap detik dan alam baru dalam kehidupan...

semoga berjaya menghadapi segala onak dan cabaran...




p/s: bohong kalau kata aku tak cemburu.. 
er.. nak tunang jugak.. kita tunang jum... =) 

Saturday, November 26, 2011

buku baru

moga tahun baru nih.. aku lebih kuat melawan nafsu yang berkelana secara buas dalam diri ini...

moga tahun baru nih.. lebih bermakna dari tahun-tahun sebelum ini..

moga tahun baru nih.. janji-janji tahun lepas leh di tepati.. insyallah...





p/s: mungkin cemburu-cemburu tahun lepas tidak ku bawa pada tahun nih..


Sunday, November 20, 2011

perkahwinan #1

dia cukup gembira bila suami menghulurkan RM10 sebagai duit belanja hari ini.

bagi dia itu lebih dari cukup.
bagi aku buat masa sekarang.
itu belum kira bila ada anak.
susu, lampin.
cukup??

tak kot!!

 

Wednesday, November 16, 2011

nilai sebuah keikhlasan

permulaan yang mungkin dengan niat mahu menikmati kesempatan dan kelebihan yang ada. sehingga ia berlarutan dan berpanjangan serta menerbitkan perasaan di zon selesa.

tapi bila ada sedikit keburukan yang jelas depan mata, mula lah rasa tidak selesa. tapi cuba untuk tetap bertahan dan hanya mungkin kerana simpati atau kasihan??




p/s: berapakah nilai harga segengam kasih sayang??

Saturday, November 12, 2011

Diam (Aku)

dia kata

"kita dah setahun lebih.."
"aku dah faham dia.."
"senyumlah.."

aku rindu kau sebenarnya...


Monday, November 07, 2011

tahi lalat

pengalaman itu cikgu aku.. dia kata

"biar orang buat kita, jangan kita buat orang..."


bibir ini lanchang berkata-kata, aku salahkan tahi lalat dibibir, boleh??

Sunday, November 06, 2011

fragile

di Puncak Arabella
jadi saksi
hati berkecil hati

SELAMAT HARI JADI BUAT KAMU DIHATI..

p/s: teh masih ada.. strawberi dah telan kenyang

Tuesday, November 01, 2011

Welcome November Rain

hujan.

sejuk.

beku.

tapi ada yang lebih menghangatkan aku.

eh..eh..

adalah...

haha selamat datang november.. dan buat mr. november semoga jalani hari ni dengan gembira serta penuh semangat..

tiba-tiba jadual penuh dengan hari-hari yang memenatkan. travel jum??


*kenyit mata*



 

Thursday, October 27, 2011

tangis!!

"Ramai yang membaca tetapi tak memahami, ramai yang memahami tetapi tak mendalami, ramai yang mendalami tetapi tidak jujur dengan hati sendiri. Yang paling ramai, buat-buat pekak dan ego dengan pegangan sendiri.."

penat dan letih bercampur gaul bila senak dan pedih berada di ulu hati.. menangis atas riba kakak, si adik uja-uja supaya aku menangis sepuas-puasnya. sahabat yang cuba alih buang rasa apa yang aku rasa masa itu. cuma kalau ditanya tentang rasa, rasa puas?? tak. tak lepas apa yang terbuku dihati tapi kurang sikit beban dihati.

terima kasih sudi dengar tangis sedu sedan aku.


p/s: berperang, dan aku yang kalah. sekurang-kurang aku tahu DIA masih sayang. =)

Saturday, October 22, 2011

Monday, October 10, 2011

Perempuan Itu

eh..eh.. peseng pompuan pe ntah.. molek tu molek doh.. bo bo la wey.. buak malu kaum je la wei..

*sambil melihat kebodohan perempuan itu*

Sunday, October 09, 2011

Alhamdulilah

aku tak pernah minta lebih dari apa yang boleh kau beri...
terima kasih juga sebab masih kekal ada untuk bina bahagia bersama..

 

Saturday, October 08, 2011

buat KITA


side by side.. year by year...

baru setahun...
masih mentah.. masih muda.. masih mencari.. masih bertatih

terima kasih kerana masih kekal ada untuk bina bahagia
selamat ulang tahun pertama buat KITA..

 

p/s: sabar itu cantik dan indah kan? tak salah bersabar lagi..

photoshot rindu

kata orang.. sekeping gambar boleh digambarkan dengan 1000 cerita..






ibarat filem yang tiada suara.. INDAH...




p/s: teman suka ramai.. teman duka??

Tuesday, September 27, 2011

Ujian

kadang-kadang belum rezeki kita untuk dapat sesuatu yang terbaik dalam hidup kita. takpe kita lalui dulu semua ujian yang diberikan.. mana tahu bila lulus. ia jadi paling terbaik yang pernah kita dapat..

 

p/s: kami macam biasa. hubungan ni macam pelik. sumpah pelik.

Wednesday, September 21, 2011

tunggu

dua benda yang aku tunggu buat masa sekarang

1. perhatian dari si dia
2. ptptn

huaaaa bila mau masuk loan.. sudah sengkek....

weeeeeeeeeee..... sayang awak ketat2 dunia jugakkk....

 

Monday, September 19, 2011

GOALs

goals.. bukan gol tuh.. matlamat kita.. hari ini ada yang bertanya apa matlamat aku.. puas aku fikir.. sampai turn aku.. hanya yang ada dalam ruang legar kotak fikiran..

"bahagia dan bersyukur dengan apa yang ada"

 

Wednesday, September 14, 2011

jantung hati

sistem yang memainkan peranan utama. Terberhenti denyutan jantung.. Maka putuslah nyawa.. Get well soon Mama..


 

Friday, September 09, 2011

Tuesday, September 06, 2011

Mr. Infiniti

R to the I to the N to the D to the U..gooooooooooo RINDU!


 
p/s: kalau kau punya lebihan waktu.. simpanlah sedikit
mana tahu, ia berguna bila perlu.. tanda kau rindu...

Saturday, September 03, 2011

Duit Raya

fenomena raya.. mungkin situasi ni dipagi raya.. malam raya.. atau dimana2 saja asalkan diwaktu semua manusia sedang beraya..

makcik-makcik dan pakcik akan berkumpul. mula dengan pertanyaan biasa. "bila sampai, dik?" duduk bersimpuh disebelah adik. peluk-peluk cium, bergenang air mata, macam tak pernah berjumpa 10tahun. padahal baru je jumpa awal bulan puasa baru ni. syahdu.

sepupu sepapat akan bertemu muka.. berjabat tangan.. sambil mengepaw sebatang dua pembakar wang ringgit yang boleh mengeluarkan asap yang berkepul-kepul. hebat.

si nenek tua yang terbongkok-bongkok melayan karenah cucu yang dah besar serta tinggi melangit.. menghilang rindu yang sakit dihati dengan menyoalkan pertanyaan sehingga boleh menyebabkan tekanan yang teruk "kau dah besar, bila nak kawin?" "eh, kawan kau yang dulu tu, dah kawin?" owh.. situasi di pagi raya yang sungguh mengembira hati yang sedang galak ingin mengumpul duit raya. terus aku tersedar ke alam relialiti bahawa aku sudah berusia 25tahun bukan lagi berusia 5bulan dimana sewaktu kelahiran aku dulu nenek selalu ucap "kesian budak ni, dah la sakit, buruk lak tuh" sadis sungguh.

itu belum kira pakcik dan makcik lagi. "kau ni bila nak habis belajar, asik dapat duit raya je, bila nak bagi duit raya kat aku nih?" aku tetap maintain tersenyum. perghh.. dalam hati, sian aku.. tiada siapa sudi memberikan aku duit raya dengan soalan yang menggembirakan hati dan jiwa raga aku.. tusuk hati taww

bagi sepupu sepapat yang dah berkerja pun ada yang bagi gak duit raya tapi sehengget dua hengget.. okla kan. hahaha ingat aku budak-budak ke?? yela2.. mentang2 aku tak keja lagi.. tu pun ada jugak yang menyoal macam-macam..

adehla...inilah ragam orang nak duit raya. macam-macam kena tempuh untuk dapatkan sehengget dua tuh. haha..

lum lagi lau ada makcik sepupu or pakcik sepupu belah mak or abah korunk yang datang kat umah nenek korunk nak ziarah menziarahi.. haii leteyy saya nak jawab soalan. soalan yang sama setiap tahun disoal. "along belajar mana?" padahal setahun yang lepas dia dah tanya dah soalan tuh. memory penuh sangat ke atau dah rosak memoty card tuh. haha jahat aku nih... ada lagi soalan paling best "along, umur berapa dah, tak nak kawin ke?" uih... soalan pe tuh.. wajiblah aku nak kawin.. tapi best ke kawin nih?? rasa macam Mcd tak? haha

haha aku nak duit raya, sapa nak bagi lagi.. meh la soal aku macam-macam lagi? dah biasa dah kena soal sampai sakit otak.. haha

*tekanan jiwa*

haha angka 25 bukan perkara mustahil untuk aku dapat duit raya lebih dari rm100

 

sekeping gambar

orang kata sekeping gambar boleh menceritakan 1000 kisah kan??
tahun ini, tiada satu gambar kami sekeluarga.
dan tahun ni seperti tahun-tahun lepas, raya tetap sama.

cuma kali ni jelas sekali aku semakin cemburu melihat mereka yang sedang membina bahagia.


 

p/s: selamat bertunang kawan, moga bahagia.
p/s: selamat menyambut kelahiran baru sepupu, moga jadi ibu yang kuat dan gagah.
p/s/s: ingin sekali membina bahagia...

Saturday, August 27, 2011

yang ada

sedang mensyukuri nikmat yang ada

bahagia yang ada
sakit yang ada
derita yang ada
kasih yang ada
setia yang ada
rindu yang ada
cinta yang ada
cemburu yang ada

belajar bersyukur dengan apa yang ada adalah satu perkara yang mustahil bila kita sebenarnya tamak.

juga yang paling utama,

sedang belajar dengan SABAR yang ada. moga bertahan dan terus bertahan.


 

p/s: alhamdulilah, telah selamat sampai.
selamat hari raya buat kamu dipantai timur.

Friday, August 26, 2011

hari raya

ragamnya tetap sama. skrip diulang-ulang sampai aku hafal. pelakon masih orang yang sama. lokasi masih ditempat yang sama. dah 18tahun berlalu dan ia masih seperti biasa..

jangan ditanya kenapa setiap kali hari raya aku tak pernah beria-ia.. senyum pula seolah-olah dipaksa.

owh itu belum kira, berjabat tangan dipagi raya. hari itu masing2 akan menangis bertemankan air mata. menderu-deru laju. berpelukan dengan sanak saudara. esoknya pula kita bertukar menjadi seteru. hanya berebutkan tilam dan bantal, hanya kerana cemburu dihati. main sindir-sindir di dapur. begini sebenarnya menyambut hari raya.

owh aku dibesarkan dengan sausana raya yang begini keadaannya. sehingga aku risau bila dah bernikah kelak masih beginikah persepsi aku setiap kali hari raya??

apa perasaan kalian sambut hari raya kali ini? 


 

p/s: raja marah dan menegur kerana permaisuri ingkar. pesan raja; hari ini jadikan pengajaran. dan aku pula menurut perintah.
p/s/s: rumah kata pergi, kubur kata mari, sedarlah diri, selamat hari adilfitri.

Tuesday, August 23, 2011

Sunday, August 14, 2011

8 - 13 Ramadhan

seminggu di sana
ternyata selera kita berbeza..
tapi aku cuba untuk terima beza kita.

p/s: thanks hati kau masih lagi pada aku.


 

selayang pandang

di peluk-peluk, dirayu-rayu hanya kerana rindu. ahh dik, kau sentiasa menyihirkan aku dengan permintaan yang tak boleh ditolak tanpa ragu..

buat adik-adik aku

Iqbal Ismail
Iqram Ismail 

 

Monday, August 08, 2011

Saturday, August 06, 2011

6 Ramadhan

malas menguasai diri

*toreh tangan biar mencurah-curah darah keluar dari badan.


 

p/s kalau ini ramadhan aku yang terakhir,
maka ampunkanlah segala dosa yang aku laku dibumi MU ini Ya Allah.

Friday, August 05, 2011

5 Ramadhan

tak de progress langsung..

lemah je badan. batuk semakin teruk. bila nak sihat.

semakin mahir didapur. abah kata "along, dah boleh kawin.!" hahaha

weksss.. itu bukan alasan tuk abah kawinkan along yer..

still young walaupun umur dah tua.. haha


 
p/s: teringin nak buka puasa dengan encik infiniti. tahun lepas pun tak dapat. tahun nih. tidak jugak.mungkin sampai bila-bila. 

GiveAway EdY : still beauty

haha

main tag-tag lak si ANN EHAN, adik punya pasal. ikut jela, dah dia suh join Give Away from EDY ZAIDI...

ehem..ehem.. dia tag sebab ada adiah ANGRY BIRD.. ari tuh aku bising-bising suh dia ngedit pic angry bird dengan aku. haha dak nih memang. ko nak eh dik angry bird tuh?? ko nak tengok akk ko nih marah ye.. haha saya nak angry bird tuh. weksss

hikhik.. disebabkan tak leh cite panjang-panjang so lau nak join kena follow step.. just take baby steps.. senang yooo...

leh klik link kat SINI

[letak banner ye dalam blog nanti dan tajuk entry pun kena sama je tau]



benda yang paling penting  ialah follow blog di bawah ini



Ok.. da settle sume??? haa.. baru bleh post..

saya tag Honey Madu sebab ari ni birthday dia.. lau dia menang, saya leh dapat satu angry bird. haha


 


Thursday, August 04, 2011

4 Ramadhan

Al-fatihah

ari ni perginya seorang bapa mengadap Illahi. ye, aku tahu dia kuat. aku doa dari jauh sayang. kata nafastari kepada mawar, "sabar itu cantik" aku titipkan kesabaran yang ada didunia buat Dilla. Sabar Dilla..

Allah sayang dia lebih.. dan pesan teman pada aku suatu ketika dulu, "semua yang ada hanya pinjaman, begitu juga dengan rasa dihati, sampai masa, kita kena pulang" sabar Dilla. aku tahu kau kuat.

dan tiba-tiba aku terfikir, apa yang berlaku sekiranya aku berada ditempat Dilla.?? kuat kah aku.. menangiskah aku.. tahan sebak kah aku.. nadi utama aku ialah ABAH.. semoga aku kuat hadapi itu kelak, sebab mati adalah pasti. itu hakikat abadi.

kun faya kun.. jadi, maka jadilah...

di saat manusia sedang leka berkerja, ada manusia yang sedang menahan hiba, menanggung rindu didada, mencari tempat untuk berpaut, masih ada yang belum sedar, setiap hari kematian sangat dekat dengan kita.

semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.

 

p/s: kalau nyawa aku diambil biarlah dalam keadaan yang diredhai oleh NYA..

p/s/s: aku rindu pada encik infiniti.