Jiwa Penuh Chenta

Friday, April 08, 2011

KITA; bila dah sayang...

hidup ni kalau penuh dengan kasih sayang memang kita rasa kita paling bahagia kan?! agreed with me?! tapi kalau apa yang kita nak, kita tak dapat.. mula la konflik sana sini... hurm.. aku ada pengalaman berharga yang aku nak share dengan korunk.. pengalaman yang aku dapat dengan bayar rm60 ini lebih mahal lau nak berkira dengan wang yang aku dah keluarkan, penat yang aku lalui selama 3hari 2malam sepanjang kem ni..

31hb Mac, 1hb n 2hb April 2011, aku gi kem kelompok di Agro Resort.. tempat dia sangat best okeh.. nak honey moon pun boleh... dipersilakan.. ngeee

ada tasik tau lam resort ni.. 
kita selalu tanya apa kita pelajari dalam kehidupan kita, dan adakah kita melalui proses perkembangan dalam diri kita sendiri..?? kau berkembang tak?? aku tak maksudkan kau kembang dari sudut lemak semakin bertambah ye.. aku maksudkan disini, apa yang terjadi dalam hidup kita.. ada kita belajar dan ambil sesuatu dan bila kita pelajari sesuatu, makna kita sedang melalui proses perkembangan.. okeh itu yang aku faham la.. [er, berbelit ker?]

aku ni jenis manusia paling tak suka menangis.. aku mula sedar sejak tiga or empat tahun lepas. kalau dulu, sikit-sikit nak menangis.. tapi sekarang aku cuba kawal cuba bina benteng setinggi yang boleh supaya hati dan jiwa aku tidak disakiti.. tapi bila aku dah mula sayang manusia, aku senang menangis disebabkan manusia yang aku sayang. itu normalkan.. kita senang berkecil hati dengan manusia yang kita sayang.. itulah kan.. bila dah sayang..

bila dah sayang, kita nak kawan dengan dia..
bila dah sayang, kita nak keluar jalan-jalan dengan dia..
bila dah sayang, kita nak makan sama-sama dengan dia..
bila dah sayang, kita nak miliki dia sorang-sorang..
bila dah sayang, dia cakap dengan kawan lain pun kita sibuk nak tahu..
bila dah sayang, semua hal dia pun kita nak tahu..
bila dah sayang, dia tinggikan suara sikit pun, kita dah sentap..
bila dah sayang, dia tak bercakap dengan kita 10minit, kita dah fikir lain..
bila dah sayang, semua bendala kita senang nak terasa...
susah juga kalau dah sayang ni kan?!

dulu, tiga tahun sebelum tarikh aku gi kem ini, aku selalu fikir, aku boleh seorang diri.. aku boleh tanpa kawan-kawan. hebat aku masa tu? tapi aku lupa, kalau aku mati, sapa nak mandikan aku, sapa nak kapankan aku, sapa nak solatkan jenazah aku.. itu semua manusia.. samaada kawan, saudara mereka itu manusia.. hidup bermasyarakat. mana boleh kau sendiri2.. dalam kubur pun pasti ditemani.. kan?! [introspeksi diri]

but now, aku dah tak leh sendiri.. ai need someone, ai need sumbody.. ai need a shoulder when ai wante to cry.. ai need you, when ai feel collapse, ai need you, when ai feel teribble.. ai need you.. [you; semua yang aku sayang]

sebab apa aku kata aku tak leh sorang-sorang dah, sebab aku nangis beria-ia depan my lec, aku mengaku depan dia.. aku benci jadi manusia yang selalu menangis. aku benci jadi manusia yang ada perasaan sayang dan sayang itu mudah di bolak balik kan... aku mengaku depan dia.. sepanjang aku jalani makmal dengan dia, aku selalu berperang dengan perasaan dan pemikiran.. dah tak selari macam dulu.. kalau dulu pemikiran mendominasi hidup aku.. but now, perasaan take over.. kita lihat yang positif k.

kalau sayang kena expressive kan, kalau mara kena tunjuk, kalau tak puas hati kena bagitau.. everything kena tunjuk.. expressive therapy; social item, toys, story telling, blob tree, hoh banyak ilmu yang aku pelajar dalam semester buat jiwa aku kembali jadi manusia yang ada perasaan.. haha kalau dulu hati kering je babe.. sedikit kejam.. perghhhhh... kali ni, perlu tunjukkan segala rasa.. kita kinikan perasaan yang ada baru lah jiwa kita sembuh dan terubat...

kelompok besar; gua ilang taring der.. menangis dan melalak sungguh2..

jungle trekking; semua hidup, betis ku kejang.. sapa sudi urut.
motif?? semua yang terjadi dalam hidup kau, hidup aku, hidup dia, hidup mereka.. semua ada makna sendiri.. contoh mudah, ALLAH SWT ciptakan kita untuk apa?? untuk makan je ke?? mesti ada sebab.. yang lain fikir sendiri.. dah besar.. dah dewasa.. dah cukup akal yang waras..

kami pelajar sarjana muda kaunseling batch ??? [kawan2 kita masuk tahun berapa, sumpah aku lupa, haha] weh, gua sayang lu orang.. lu langsi lu mati lorh... haha sila sayang aku jugak.. sebab bila aku dah penuh dengan kasih sayang, aku jadi manusia yang tamak.. =p ngeee

KITA

Jangan pernah menyesal
kerana pernah mengenalku
aku telah menciptakan hari yang ajaib bagimu
kenang aku dalam langkah yang ceria

Jangan pernah melupakan
bahwa kita pernah bersenda tawa
mengukir kisah menakjubkan
setelah lelah melepaskan kerja

kamu pergi dengan langkah baru
dan akan bertemu lagi entah bila
simpan pengalaman yang kita kenal
menceritakannya kembali
waktu kita bertemu lagi

sayonara……
sampai jumpa dengan cerita yang lebih indah
di kemudian hari……….


hah.. gua nak bangga sikit ar.. 2hb April 2011, tercipta la sejarah dalam hidup gua.. gua dapat pelukan paling banyak dalam hidup gua... gua rasa ada la 60lebih orang yang peluk gua.. bukan gua yang peluk diorang.. haha betulkan.. korunk semua yang peluk akk kan..?? mestilah.. akk kan best... haha apa-apa pun... akk sayang korunk.. aku sayang korunk. gua sayang lu der.. perghhh bila dah sayang.. habislah korunk!!! =p

kau ada ke pelukan seramai itu, kau ada?? [nada riak]

p/s: refleksi dari kem kelompok.. gua nangis weh... hilang cun gua... haha
p/s: saya sayang keluarga saya.. [i love you dunia akhirat...]
p/s: saya rindu awak... saya sayang awak... [awak; my dear]
p/s: gua sayang sayang-sayang gua.. [clasmate gua]
p/s: gua sayang sapa yang sayang gua.. [manusia ada jiwa]
p/s: tiba-tiba gua rasa nak jadi kucing sebab best kena belai dan dipeluk tanpa kucing tu minta.. haha nak peluk weh... rindu nak peluk reramai.. [sapa nak bagi]



 

No comments: